ALIEN

04.07.2014. /

 PETAK /

 21:30 /

 Ljetna pozornica Tuškanac

ZEMLJA
SAD, Velika Britanija
GODINA
1979
REDATELJ
Ridley Scott
ULOGE
Sigourney Weaver, Tom Skerritt, John Hurt
ŽANR
Suspens / SF
Jezik:
-
TRAJANJE
117 min
ORIGINALNI NASLOV

Alien

Snimljen 1979. godine ALIEN je postao jednim od najutjecajnijih SF horora! Za to je najzaslužniji redatelj Ridley Scott koji je postepeno uvodio jezu među posadu klaustrofobičnog svemirskog broda Nostromo. Sigourney Weaver postala je pravom filmskom heroinom koja se suočava „licem u lice“ s čudovišnim vanzemaljcem, nastalim u briljantnom umu slavnog H. R. Gigera koji nas je nažalost nedavno napustio nakon tragične nesreće.


Svemirski brod Nostromo prima poziv u pomoć s neistraženog planeta. Nakon potrage za preživjelima, posada kreće kući, no ubrzo shvaća da im se pridružio smrtonosni uljez iz svemira.

BIO

Ridley Scott rođen je u South Shieldsu, Tyne and Wear (tadašnjem Northumberlandu) 30. studenog 1937. godine. Htio je postati vojnikom (njegov stariji brat Frank već se pridružio trgovačkoj mornarici), no otac ga je usmjerio da razvija svoj umjetnički talent. Studirao je na West Hartlepool College of Art te na londonskom Royal College of Art, gdje je uz njegovu pomoć osnovan Filmski odjel. Pridružio se BBC-ju 1962. kao vježbenik-scenograf radeći na nekoliko visoko komercijalnih emisija. Pohađao je redateljski tečaj, a njegov prvi redateljski posao bila je epizoda prestižne BBC-jeve serije Z Cars (1962.).

Uslijedio je rad na televiziji, no frustriran zbog niskih prihoda na BBC-ju, počeo se baviti oglašavanjem. S mlađim bratom Tonyjem Scottom osnovao je produkcijsku tvrtku za oglašavanje RSA (Ridley Scott Associates) 1967. i proveo sljedećih deset godina producirajući najpoznatije i najomiljenije televizijske reklame ikad prikazane na britanskoj televiziji, među kojima je i niz reklama za Hovis kruh, koje se spominju još i dan-danas (“Bio je velik pekar naš otac.”).

1970-ih je počeo raditi s producentom Davidom Puttnamom razvijajući ideje za igrane filmove. Njihov prvi zajednički pothvat bio je The Duellists (1977), koji je osvojio nagradu žirija za najbolji prvi film na festivalu u Cannesu te nominaciju za Zlatnu palmu, čime je započela njegova slavna filmska karijera.

Uspjeh Ratova Zvijezda IV: Nove nade (1977.) potaknuo je Scottov povratak znanstvenoj fantastici (prethodno je radio kao scenograf na kultnoj seriji Doktor Who na BBC-ju). Prihvatio je ponudu za režiju Dan O’Bannonovog niskobudžetnog ZF horora Alien: Osmi putnik (1979.) koji je postigao komercijalni uspjeh te zaslužio pohvale kritike i njime tako zapečatio svoju redateljsku slavu. 1982. godine snimio je Istrebljivača, koji je mlako dočekan među publikom i kritikom, no u godinama koje su uslijedile, značaj filma je rastao i postao je jednim od najvažnijih SF filmova ikad snimljenih.

Scottov sljedeći veliki projekt ponovno je bio u oglašavanju. Snimio je reklamni spot o kojemu se najviše govorilo, za novo Apple Macintosh računalo, koji je inspiriran Orwellovom „1984.“ i prikazan za vrijeme Super Bowla 22. siječnja 1984. Scottova filmska karijera imala je, doduše, i promašaja (Legendu (1985.) i 1492: Conquest of Paradise (1992.)), no te propuste nadoknadio je uspješnicama poput Thelme i Louise (1991.), Gladijatora (2000.) te Padom crnog jastreba (2001.). Sir Ridley proglašen je vitezom 2003. zbog “iznimnog doprinosa britanskoj kinematografiji”.