BABADOOK

27.06.2014. /

 PETAK /

 21:30 /

 Ljetna pozornica Tuškanac

ZEMLJA
Australija
GODINA
2014
REDATELJ
Jennifer Kent
ULOGE
Essie Davis, Daniel Henshall, Tiffany Lyndall-Knight
ŽANR
Drama / Suspens / Triler
Jezik:
-
TRAJANJE
92 min
ORIGINALNI NASLOV

the Babadook

Film kojim otvaramo festival je australski suspens triler godine „Babadook“, koji propituje tezu o pogubnosti pojedinih priča za djecu te oživljava strašno čudovište koje vreba iz ormara. To izvanredno psihološko ostvarenje snimljeno iz ženske vizure redateljici Jennifer Kent već je donjelo važne festivalske nagrade.

Nakon što joj je suprug umro nasilnom smrću, samohrana majka bori se sa strahom njezina sina od čudovišta koje vreba u kući. Uskoro i sama otkriva zlokobnu prisutnost.

BIO

Jennifer Kent (scenaristica i redateljica) diplomirala je glumu na NIDA-i (Nacionalnom institutu dramskih umjetnosti). Radi u kazalištu, na filmu i televiziji u Australiji. Godine 2002., Jennifer je surađivala s redateljem Larsom von Trierom na snimanju Dogvillea, u kojem je Nicole Kidman tumačila glavnu ulogu. Otada piše i razvija vlastite filmske projekte. Jenniferin nagrađivani kratki film Monster prikazan je na više od četrdeset svjetskih festivala. Režirala je i dijelove Two Twisteda, serije trilera po uzoru na Zonu sumraka, u produkciji Bryana Browna za Channel Nine u Australiji.


Jennifer trenutačno ima tri nedovršena dugometražna igrana filma među kojima je Grace (mračna, gotička ljubavna priča smještena u Tasmaniji u 1820-e). To je ostvarenje osvojilo nagradu Prix Du Scenario za neproducirani scenarij na Cinema Des Antipodes festivalu u Francuskoj. Psihološki triler The Babadook Jenniferin je igrani prvijenac kao scenaristica/redateljica.