Digitalno restaurirana kopija!

Gosti iz galaksije

02.07.2024. /

 UTORAK /

 19:00 /

 KIC

ZEMLJA
Jugoslavija, Čehoslovačka
GODINA
1981.
REDATELJ
Dušan Vukotić
ULOGE
Ljubiša Samardžić, Rene Bitorajac, Žarko Potočnjak, Ksenija Prohaska, Lucie Zulova
ŽANR
Znanstvena fantastika, komedija, horor
Jezik:
Hrvatski, srpski
TRAJANJE
86 min
ORIGINALNI NASLOV

Gosti iz galaksije

U ovom znanstveno-fantastičnom ostvarenju, mali gradić postaje poprište neobičnih događaja kada se na njegovim ulicama pojave vanzemaljci. Dok lokalno stanovništvo pokušava shvatiti namjere ovih pridošlica, film istražuje teme poput ljudske prirode, straha od nepoznatog i mogućnosti suradnje među različitim civilizacijama. “Gosti iz Galaksije” postali su klasik hrvatske kinematografije zahvaljujući jedinstvenoj priči i specijalnim efektima koji su za to doba bili izuzetno napredni. Film je osvojio niz nagrada i priznanja na međunarodnim filmskim festivalima u Bruxellesu, Madridu, Cadizu, Trstu i Portu.

BIO

Dušan Vukotić (1927-1998) bio je jedan od najistaknutijih jugoslavenskih i hrvatskih redatelja, scenarista i animatora. Rođen u Bileći, Vukotić se preselio u Zagreb gdje je postao jedan od ključnih članova Zagrebačke škole crtanog filma. Poznat je po svom inovativnom pristupu animaciji i svojim doprinosima razvoju animiranog filma na globalnoj razini. Njegov najpoznatiji animirani film, “Surogat” (1961), osvojio je Oscara za najbolji animirani kratki film, što ga čini prvim ne-američkim filmom koji je osvojio ovu nagradu.

Vukotićeva kreativnost i vizija nisu se ograničavale samo na animaciju. Režirao je i nekoliko igranih filmova, uključujući znanstveno-fantastični film “Gosti iz galaksije” (1981). U ovom filmu kombinirao je elemente komedije, fantastike i horora, stvarajući jedinstveno filmsko iskustvo koje se i danas pamti. Njegov rad obilježen je originalnošću, tehničkom vještinom i sposobnošću da kroz humor i fantaziju istražuje duboke teme.