40 godina

ISTREBLJIVAČ, THE FINAL CUT

01.07.2022. /

 PETAK /

 21:30 /

 Ljetna pozornica Tuškanac

ZEMLJA
SAD
GODINA
1982. / 2007.
REDATELJ
Ridley Scott
ULOGE
Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young
ŽANR
znanstvena fantastika, akcija, triler
Jezik:
engleski
TRAJANJE
117 min (4K ULTRA HD)
ORIGINALNI NASLOV

Blade Runner: The Final Cut

U tada još dalekoj 2019. godini Los Angeles postao je grad tame i propadanja. Rick Deckard, umirovljeni policajac, prisiljen je nastaviti svoj posao kao Blade Runner kada četiri replikanta pobjegnu iz radničke kolonije na Zemlju. Njegov zadatak? Ukloniti ih, jednog po jednog. Njegov problem? Rachel, također replikant koja u Deckardu pobuđuje neočekivane emocije.

Malo je SF filmova odoljelo zubu vremena kao Istrebljivač. Zahvaljujući izvrsnoj produkciji, fantastičnim specijalnim efektima, poetskim prizorima i autorskim potpisom Ridleya Scotta i danas djeluje svježe i aktualno. Posljednji re-edit filma predstavlja nam necenzuriranu verziju originala sa scenama koje publika do tada nije imala priliku vidjeti.

BIO

Ridley Scott, rođen 30. studenog 1937. u Velikoj Britaniji, davno je stekao epitet “najboljeg oka u industriji”. Kao mladić se planirao prijaviti u vojničku službu Kraljice no ipak se odlučuje pohađati London’s Royal College of Art gdje i pomaže osnovati filmski odjel. Za znanstvenu fantastiku zaintrigirao ga je veliki uspjeh Ratova zvijezda pa je prihvatio ponudu da režira niskobudžetni SF horor Alien. Film je doživio zapažen komercijalni i kritičarski uspjeh što je Scottu dalo vjetar u leđa. Niz je nastavio Istrebljivačem koji je kritika pokopala a publika zaobišla no s godinama je film postao kultno djelo i proglašen jednim od najvažnijih i najvoljenijih SF-ova ikad snimljenih. Scott je kasnije nizao hitove Thelma & Louise, Gladijator, Pad crnog jastreba, Hannibal, Marsovac i mnoge druge stekavši status redatelja vizionara čiji je rad ostavio neizbrisiv trag u povijesti kinematografije.