KABINET DR. KALIGARIJA (100. godišnjica)

16.07.2020. /

 ČETVRTAK /

 19:00h /

 Kino Tuškanac

U partnerstvu s Goethe-Institutom
Goethe Institut - predavanje
ZEMLJA
Njemačka
GODINA
1920.
REDATELJ
Robert Wiene
ULOGE
Werner Krauß, Conrad Veidt, Friedrich Feher, Lil Dagover
ŽANR
fantasy, horor, mystery
Jezik:
-
TRAJANJE
77 min
ORIGINALNI NASLOV

DAS KABINET DES DR. CALIGARI / THE CABINET OF DR. CALIGARI

Ludi Dr. Kaligari, uz pomoć mjesečara Cesarea, sije strah po malom gradiću u sjevernom dijelu Njemačke. Tijekom dana Kaligari pokazuje Cesarea na lokalnom sajmu, gdje njegov podanik u stanju transa predviđa budućnost okupljenima. No, kada padne noć, Cesare svoja predviđanja pretvara u stvarnost, ubijajući mještane malenog grada pod utjecajem svoga vlasnika. Kada Cesare u jednom od svojih krvavih noćnih lutanja ubije mladog muškarca kojem je predvidio kraj, njegov prijatelj Francis posumnja kako je upravo Dr. Kaligari iza ovih zločina.

Njemačka 1919. – upravo proglašena republika, zlatne dvadesete još miljama daleko, zemlja zarobljena između ratnog i pionirskog duha… Tko može kriviti filmaše što se ovo vrijeme preokreta i nestabilnosti očitovalo i u njihovoj umjetnosti? Ideja o kinematografskom ekspresionizmu i povezanom prikazu ljudskih ponora teško bi mogla naći bolje mjesto za razmnožavanje. Bilo da se radi o ispitivanju krhkosti ljudskog uma, straha od nepoznatog ili same smrti – ova tema se uvijek najbolje odražavala na jeziku vizualnog. Osim površnog sučeljavanja s temama poput straha od budućnosti, ludila i smrti, priča ima i dvosmislen zaplet koji se otkriva tek u završnom činu i pojavljuje kao sjajni primjer ekspresionističkog filma. Ovo remek-djelo njemačke kinematografije živi i od groteskno pretjeranih postavki Waltera Reimanna, Hermanna Warma i Waltera Röhriga, koje je vješto snimio snimatelj Willy Hameister, a od same premijere utjecaj produkcije Decla bio je neosuđivan. Film je pomogao njemačkoj kinematografiji da stekne međunarodno poštovanje, postavio ljestvicu nacionalnoj produkciji, te postao kamen temeljac za razvoj fantastičnog filma koji se citira, parodira i iznova interpretira sve do danas.

BIO

Robert Wiene (27. travnja 1873. – 17. srpnja 1938.) poznati je redatelj njemačke kinomatografije u doba nijemog filma. Posebno je poznat po velikom uspjehu “Kabineta Dr. Kaligarija” koji ove godine slavi 100. godina postojanja, kao i drugih ekspresionističkih ostvarenja, no Wienov bogat opus ubraja i mnoge druge filmove različitih stilova. Pojavom nacizma, kao osoba židovskog podrijetla, izbjegao je iz Njemačke najprije u Mađarsku, a zatim je u Londonu pokušao snimiti remake svog uspješnika Dr. Kaligarija, sa zvukom. Nastavio je svoje stvaranje u Parizu, gdje je kasnije i umro od raka.