LEPTIRICA

07.07.2011. /

 ČETVRTAK /

 21:30 /

 Kino Tuškanac

ZEMLJA
Jugoslavija
GODINA
1973
REDATELJ
Đorđe Kadijević
ULOGE
Mirjana Nikolić, Petar Božović, Slobodan Perović, Vasja Stanković, Aleksandar Stojković, Tanasije Užunović
ŽANR
Horor
Jezik:
-
TRAJANJE
63 min
ORIGINALNI NASLOV

Leptirica / She Butterfly

U selu Zarožani postoji vodenica u kojoj se događaju čudne stvari – tko god tamo prenoći ujutro je mrtav. Uskoro se seljani više ne usuđuju mljeti braš-no po noći, a kako vodenica ima samo jedno kolo do sumraka ne uspijevaju samljeti dovoljno brašna za cijelo selo. Pritisnuti oskudicom svježeg kruha, seljani traže dobrovoljca koji bi radio noću. Igrom slučaja pronalaze siro-mašnog Strahinju. Nagovaraju ga da postane vodeničar, za što je presudilo njihovo obećanje da će mu pomoći isprositi ljubav njegova života.

‘Leptirica’ je prvi horor film snimljen u bivšoj Jugoslaviji, a u vrijeme kada je prikazan izazvao je burne reakcije. Riječ je o ostvarenju nastalom na motivima pripovjetke ‘20 godina poslije’ Milovana Glišića, pisca klasika srpskog seoskog realizma.

BIO

Đorđe Kadijević je srpski redatelj rođen u Šibeniku 1933. godine. Njegov prvi film ‘Praznik’ (1967.) mnogi smatraju jednim od deset najboljih srpskih filmova svih vremena. Nakon toga Kadijević je snimio ‘Pohod’ (1968.), ‘Žarki’ (1970.) te ‘Pukovnikovica’ (1971.). Nakon toga Kadijević nastavlja karijeru na televiziji, uz neke od svojih najboljih filmova: ‘Čudo’ (1971.), ‘Zakletva’ (1974.) i ‘Karađorđe-va smrt’ (1983.). 1973. snimio je i mračnu, gotičku romansu ‘Devičanska svirka’ (1973.) te metafizičku, mračnu fantaziju ‘Štićenik’ (1973.). S filmom ‘Sveto me-sto’ (1990.) vratio se na scenu nakon niza godina; međutim, rat u Jugoslaviji sprije-čio je njegovo prikazivanje u kinima pa je stoga prikazan samo na srpskoj televiziji.