ONI ŽIVE

06.07.2012. /

 PETAK /

 21:30 /

 Ljetna pozornica Tuškanac

ZEMLJA
SAD
GODINA
1988
REDATELJ
John Carpenter
ULOGE
Roddy Piper, Keith David, Meg Foster
ŽANR
SF
Jezik:
-
TRAJANJE
94 min
ORIGINALNI NASLOV

They live

SINOPSIS

Carpenterov film iz 1988 „Oni žive“, dijelom znanstvenofantastični horor, dijelom crna komedija, odražava je tada aktualan strah od slabljenja gospodarstva u kulturi pohlepe i potrošnje radi dokazivanja statusa.

Priča slijedi bezimenog lutalicu – spominje ga se samo kao „Nada“ – koji otkriva kako vladajuću klasu unutar bogate elite zapravo čine izvanzemaljci koji upravljaju društvom koristeći subliminalne poruke u masovnim medijima odnosno poseban signal unutar televizijskog programa kojim skrivaju svoj pravi izgled. John Carpenter napisao je i scenarij za ovaj film, ali pod pseudonimom Frank Armitage, što je i ime jednog od likova u filmu.

BIO

John Howard Carpenter (r. 1948.) je američki filmski redatelj, scenarist, producent i skladatelj. Iako je Carpenter radio u brojnim filmskim žanrovima tijekom karijere koja traje četiri desetljeća, njegovo se ime najčešće povezuje s hororom i znanstvenom fantastikom. John Carpenter školovao se na sveučilištu Zapadnog Kentuckyja. Kratke filmove počinje snimati 1962. te je godine 1970. dobio Oscara u kategoriji Best Live-Action Short Subject za film „The Resurrection of Broncho Billy“ (1970). Carpenter je sredinom sedamdesetih osnovao band koji se zvao The Coupe de Villes.

Sva prava pridržana 2020 Fantastic Zagreb Film Festival

Made with by DEMODE​​