ONI ŽIVE

06.07.2012. /

 PETAK /

 21:30 /

 Ljetna pozornica Tuškanac

ZEMLJA
SAD
GODINA
1988
REDATELJ
John Carpenter
ULOGE
Roddy Piper, Keith David, Meg Foster
ŽANR
SF
Jezik:
-
TRAJANJE
94 min
ORIGINALNI NASLOV

They live

Carpenterov film iz 1988 „Oni žive“, dijelom znanstvenofantastični horor, dijelom crna komedija, odražava je tada aktualan strah od slabljenja gospodarstva u kulturi pohlepe i potrošnje radi dokazivanja statusa.

Priča slijedi bezimenog lutalicu – spominje ga se samo kao „Nada“ – koji otkriva kako vladajuću klasu unutar bogate elite zapravo čine izvanzemaljci koji upravljaju društvom koristeći subliminalne poruke u masovnim medijima odnosno poseban signal unutar televizijskog programa kojim skrivaju svoj pravi izgled. John Carpenter napisao je i scenarij za ovaj film, ali pod pseudonimom Frank Armitage, što je i ime jednog od likova u filmu.

BIO

John Howard Carpenter (r. 1948.) je američki filmski redatelj, scenarist, producent i skladatelj. Iako je Carpenter radio u brojnim filmskim žanrovima tijekom karijere koja traje četiri desetljeća, njegovo se ime najčešće povezuje s hororom i znanstvenom fantastikom. John Carpenter školovao se na sveučilištu Zapadnog Kentuckyja. Kratke filmove počinje snimati 1962. te je godine 1970. dobio Oscara u kategoriji Best Live-Action Short Subject za film „The Resurrection of Broncho Billy“ (1970). Carpenter je sredinom sedamdesetih osnovao band koji se zvao The Coupe de Villes.