OSMI PUTNIK

05.07.2019. /

 PETAK /

 21:50 /

 Ljetna pozornica Tuškanac

ZEMLJA
SAD
GODINA
1979
REDATELJ
Ridley Scott
ULOGE
Sigourney Weaver, Tom Skerritt, John Hurt
ŽANR
SF / Horor
Jezik:
-
TRAJANJE
117 min
ORIGINALNI NASLOV

ALIEN

SINOPSIS

U dalekoj budućnosti, posada trgovačkog svemirskog broda Nostromo na putu prema Zemlji uhvati neidentificirani poziv upomoć s dalekog mjeseca. Obavezni su istražiti stvar, ne znajući što ih čeka na površini.

Nakon gotovo katastrofalnog slijetanja, nailaze na neobično leglo izvanzemaljskog porijekla, a jedan od članova posade doživi napad nakon što se približi jajima. Kompjuter dešifrira pravu poruku, koja otkriva da ih očekuje borba za goli život jer pravi pakao tek počinje. U svemiru, nitko te ne čuje kako vrištiš…

BIO

Ridley Scott rođen je 30. studenog 1937. u Velikoj Britaniji, a neki su ga proglasili “najboljim okom u industriji.” Kao mladić se planirao prijaviti u vojničku službu Kraljice, no otac ga je odgovorio i pogurao u smjeru umjetnosti, što ga je dovelo do samog London’s Royal College of Art, gdje je pomogao osnovati filmski odjel.

Tijekom 1962. zaposlio se na BBC-u kao pripravnik dizajna seta. Nezadovoljan financijama, napušta BBC i s mlađim bratom Tonyjem Scottom 1967. osniva tvrtku za produkciju TV reklama RSA (Ridley Scott Associates). U idućih 10 godina snimio je neke od najpoznatijih i najomiljenijih TV reklama ikad prikazanih na britanskoj televiziji.
Na snimanje znanstvene fantastike potaknuo ga je veliki uspjeh “Star Wars: Episode IV – A New Hope” 1977., što je dovelo do prihvaćanja ponude da režira O’Bannonov niskobudžetni SF horor “Alien” (1979.). Film je doživio zapažen komercijalni uspjeh, a dobro je prošao i kod kritičara, što je Scottu dalo vjetar u leđa i dodatne bodove kao filmskom redatelju.

Niz je nastavio “Blade Runnerom” 1982., no ni publika ni kritičari nisu ga prihvatili s naročitim oduševljenjem. Situacija se s godinama okrenula, film je postao kultno djelo i proglašen jednim od najvažnijih SF-ova ikad snimljenih, a Scottov je ugled rastao zajedno s filmom.

Scott je u karijeri nanizao i pokojni neuspjeh (“Legend” i “1492: Conquest of Paradise”), ali hitovi poput “Thelma & Louise” (1991.), “Gladijator” (2000.) i “Black Hawk Down” (2001.) pobrinuli su se da mu ugled ostane neokaljan. Godine 2003., dopala ga je čast primiti orden Knight Bachelor of the Order of the British Empire, a BAFTA ga je opisala kao “redatelja vizionara, jednog od velikih britanskih filmaša čiji je rad ostavio neizbrisiv trag u povijesti kinematografije.”

Sva prava pridržana 2020 Fantastic Zagreb Film Festival

Made with by DEMODE​​