PLANET MAJMUNA

21.06.2018. /

 ČETVRTAK /

 21:15 /

 Ljetna pozornica Tuškanac

ZEMLJA
SAD
GODINA
1968
REDATELJ
Franklin J. Schaffner
ULOGE
Charlton Heston, Roddy McDowall, Kim Hunter
ŽANR
SF / akcija / avantura
Jezik:
-
TRAJANJE
112 min
ORIGINALNI NASLOV

Planet of the Apes

Planeta majmuna je američki sci-fi film iz 1968. godine kojeg je režirao Franklin J. Schaffner. Likove utjelovljuju Charlton Heston, Roddy McDowall, Kim Hunter, Maurice Evans, James Whitmore, James Daly i Linda Harrison. Kompleksne sociološke teme prožimaju ovaj znanstveno-fantastični klasik o trojici astronauta nasukanih na futuristički planet gdje majmuni vladaju, a ljudi su robovi. Zapanjen trio otkriva kako ta vrlo inteligentna bića mogu hodati uspravno i razgovarati, a osnovali su i klasni sustav i političku strukturu. Astronauti su iznenada postali dijelom zlostavljane vrste, zarobljeni i zatočeni od majmuna.

Planet majmuna (Planet Of The Apes, 1968.) u režiji Franklina J. Schaffnera i nakon pola stoljeća krasi status jednog od temeljnih znanstveno fantastičnih filmova u povijesti kinematografije. Apokaliptični SF spektakl šokantnog svršetka o planetu kojim vladaju majmuni u kojem je holivudski velikan Chartlon Heston ostvario svoju najveću ulogu film je čija je poruka danas aktualnija nego ikada prije i klasik koji se gleda na velikom platnu!

BIO

Franklin James Schaffner (30. svibnja 1920. – 2. srpnja 1989.), američki je filmski redatelj. Osvojio je Emmyja za režiju originalne televizijske drame iz 1954., 12 bijesnih ljudi. Kasnije je zaradio još dva Emmyja. 1960. je režirao kazališni komad Allena Druryja, Advise and Consent. Njegov prvi holivudski film bio je hvaljeni i utjecajni hit Planet majmuna. Njegov sljedeći film, Patton, bio je veliki uspjeh za koji je osvojio Oscara za režiju i nagradu Američkog udruženja redatelja.