POLTERGEIST

07.07.2017. /

 PETAK /

 21:15 /

 Ljetna pozornica Tuškanac

ZEMLJA
SAD
GODINA
1982
REDATELJ
Tobe Hooper
ULOGE
Beatrice Straight, Craig T. Nelson, Heather O’Rourke
ŽANR
Fantasy / Suspens / Triler
Jezik:
-
TRAJANJE
114 min
ORIGINALNI NASLOV

Poltergeist

Poltergeist je bio hit iznenađenja u ljetu 1982. U vrijeme kad je izašao kružile su glasine da je Steven Spielberg (producent i scenarist filma) surađivao puno više nego što mu se priznavalo. Kakva god bila istina po tom pitanju, film se doista čini kombinacijom oba njihova talenta. To je THE klasik modernog filma o duhovima… Uzbudljiva vožnja vlakom smrti.

Freelingovi su vaša tipična američka obitelj. Steve i Diane (Craig T. Nelson i JoBeth Williams), njihovo troje djece Carol Anne (Heather O’Rourke), Dana (Dominique Dunne) i Robbie (Oliver Robbins) i njihov pas žive u savršenom gradiću Cuesta Verde. Jedne noći, nakon što su svi otišli spavati i nakon što je državna himna svirala na televiziji, Carol Anne pogleda u šištanje na televizoru i počinje komunikaciju s nečim…

BIO
Prije nego što je postao filmaš, Tobe Hooper, rođeni Teksašanin, proveo je 1960-e kao sveučilišni profesor i snimatelj dokumentarnih filmova. 1974. je organizirao malu postavu koju su činili sveučilišni profesori i studenti pa su on i Kim Henkel snimili “Teksaški masakr motornom pilom”. Taj je film izmijenio industriju horror filmova. Hooperov uspjeh s “Teksaškim masakrom motornom pilom” lansirao ga je u Hollywood i ostao je klasikom horror filmova. Hooper je imao veći uspjeh s miniserijom Stephena Kinga “Salem’s Lot” (1979). 1981. Hooper je režirao film za mlade “The Funhouse” za Universal Pictures. Unatoč svome uspjehu, “The Funhouse” je ostao razočaranje. 1982. Hooper je naišao na veći uspjeh kad ga je Steven Speilberg zaposlio da režira njegovu produkciju “Poltergeista” za MGM. Film je ubrzo postao visokorangirani igrani film, usprkos nekim razlikama koje je riješio sam Spielberg preuzevši Hooperova redateljska zaduženja. “Poltergeist” je bio možda i većim uspjehom od “Teksaškog masakra motornom pilom”, ali proći će tri godine prije nego što će Hooper opet pronaći posao. Potpisao je trogodišnji ugovor s Cannon grupom Menahema Golana i Yorama Globusa i režirao još filmova, uključujući “Lifeforce” (1985), manji remake “Invaders from Mars” (1986) i razočaravajući nastavak “Teksaški masakr motornom pilom 2” (1986). Otada Hooperova karijera ide nizbrdo. Režirao je i dva filma Roberta Englunda, “Night Terrors” (1993) i “The Mangler” (1995). 1995. režirao je i brojne televizijske horrror humoristične serije.