POVRATAK U BUDUĆNOST (35. godišnjica)

15.07.2020. /

 SRIJEDA /

 21:30h /

 Ljetna pozornica Tuškanac

ZEMLJA
SAD
GODINA
1985.
REDATELJ
Robert Zemeckis
ULOGE
Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson
ŽANR
SF, avantura, komedija
Jezik:
-
TRAJANJE
116 min
ORIGINALNI NASLOV

BACK TO THE FUTURE

Kada mladi Marty McFly (Michael J. Fox) slučajno otputuje u prošlost u svom Delorianu, vremenskom stroju koji je izumio karizmatični Dr. Emmett Brown, on mora pronaći način za spasiti budućnost. Sve što Marty napravi utjecat će na budućnost, ugrožavajući čak i njegovu vlastitu egzistenciju. Ova topla i duhovita SF avantura kroz godine ostaje obožavana od publike, pogotovo onih koji su uz nju odrastali.

“Back to the Future” je jedan od onih filmova čiji je put do velikog ekrana bio trnovit. Najprije odbijen od strane studija, ni odabir glavnog glumca nije prošao glatko jer je Micheal J. Fox, prvi izbor Zemeckisa i Galea, tada bio zauzet snimanjem TV serijala. Kockice su se na kraju posložile, film je postao najveći hit 1985. godine, te postao franšiza s još dva nastavka, animiranim serijalom, video igricama, stripom i mjuziklom. Ovjenčan nizom nagrada danas uživa status jednog od najomiljenih holivudskih filmova i najzabavnije trilogije ikad!

BIO

Robert Zemeckis (rođen 14. svibnja 1952.), američki je filmski redatelj, producent i scenarist. Zemeckis je slavu stekao kao redatelj fantastičnog serijala “Povratak u budućnost”, nakon čega se u devedesetima okrenuo dramskom žanru, stvarajući nezaboravnog “Forresta Gumpa”, za kojeg je dobio Oscara za najboljeg redatelja. Njegove filmove karakteriziraju revolucionarni specijalni efekti, kao i istodobno snimanje dvaju filmova. Osim toga, Zemeckis je pionir digitalne kinematografije. Iako je često bio etiketiran kao redatelj kojeg samo zanimaju specijalni efekti, njegov rad su branili mnogi kritičari, uključujući Davida Thomsona, koji je napisao kako “Nijedan drugi redatelj nije rabio specijalne efekte u dramatske i narativne svrhe.”