RATNICI PODZEMLJA

28.06.2014. /

 SUBOTA /

 23:30 /

 Ljetna pozornica Tuškanac

ZEMLJA
SAD
GODINA
1979
REDATELJ
Walter Hill
ULOGE
Michael Beck, James Remar, Dorsey Wright
ŽANR
Akcija / Triler
Jezik:
-
TRAJANJE
92 min
ORIGINALNI NASLOV

The Warriors

SINOPSIS

Možda „najkultniji“ naslov među slavljenicima je film “Ratnici podzemlja“ Waltera Hilla iz 1979. koji prikazujemo povodom njegove 35. obljetnice. Ulične bande nikad prije, a ni poslije nisu bile tako privlačne, i ratovale s toliko stila kao u ovom uzbudljivom ostvarenju, koji prati jedna od najboljih glazbenih podloga ikada na filmu!


Godine 1979. karizmatični vođa okuplja ulične bande u New Yorku. Za njegovo ubojstvo Warriorsi bivaju lažno okrivljeni te sada moraju preživjeti, dok ih druge bande pokušavaju uloviti i ubiti.

BIO

Walter Hill (rođen 10. siječnja 1942.) američki je filmski redatelj, scenarist i producent. Hill je poznat po muškim akcijskim filmovima i revitalizaciji vesterna. Njegova najpoznatija djela su: Ratnici podzemlja, Južnjačka utjeha, 48 sati i svojevrsni nastavak, Crveno usijanje, Posljednji preživjeli, Nepobjedivi te najnoviji Metak u glavu. Režirao je i nekoliko epizoda hvaljenih televizijskih serija, Priče iz kripte i Deadwood.

Napisao je scenarije za Hard Times, The Driver, Ratnike podzemlja i Aliens. Godine 1979., Hill je režirao The Warriors – priču o nasilnim uličnim bandama koja je postala njegovim najpopularnijim i najkultnijim filmom. Godine 1982., doživio je veliki uspjeh s mladom nadom Eddiem Murphyjem kojeg je angažirao uz Nicka Noltea u filmu 48 sati. Bio je to Murphyjev prvi film. Hill je također bio jedan od trojice producenata Alien franšize i napisao je scenarije za sva tri nastavka. 1984. režirao je stiliziranu “rock ‘n’ roll bajku”, Vatrene ulice. Iako je film u početku doživio neuspjeh, stekao je priznanje u kasnijim godinama, kao uostalom i mnogi drugi Hillovi filmovi.

Vratio se policijskom žanru s Crvenim usijanjem (1988.), svojevrsnom nastavku 48 sati. Arnold Schwarzenegger tumačio je stoičkog sovjetskog policajca koji putuje u Chicago uhvatiti ruskog krijumčara drogom (Ed O’Ross). Za razliku od njegovog šutljivog i neduhovitog lika, njegov partner, američki policajac (James Belushi), bio je opušten i pričljiv tip. Sljedeći film bio je Johnny Handsome (1989.), neobična priča o zločinu s Mickeyjem Rourkeom, Morganom Freemanom i Lanceom Henriksenom. Bila je to redateljeva cinična i tmurna posveta film noiru.

Početkom 1990-ih snimio je svoj jedini službeni filmski nastavak, 48 sati. Murphy je tad zasjenio čak i samog Noltea. Iako su kritičari taj film smatrali tek kopijom prvog dijela, postao je najuspješnijim Hillovim filmom. No, on se tada okrenuo vesternima. Njegova filmska biografija Geronimo: američka legenda, za koju je scenarij napisao John Milius, kritika je pohvalila, no loše je prošla na kino blagajnama. 2004. Hill je režirao i producirao pilot-epizodu HBO-ova vestern TV serijala Deadwood. Seriju je stvorio David Milch, a radnja se odvijala u gradiću na američkom Zapadu. Donijela mu je brojne pohvale kritike te nagrade Emmy 2004. i DGA 2005. godine.

Nastavio je s vesternom u mini-seriji Broken Trail koja je postala najbolje ocijenjen film na kabelskoj televiziji, kada je prvi put prikazana na AMC-ju. Donijela mu je još jedan Emmy, u kategoriji najbolje mini-serije te drugu DGA nagradu. Njegov najnoviji film je Warner Brosov akcijski “Metak u glavu”, sa Sylvesterom Stalloneom i Sung Kang (2013.).

Sva prava pridržana 2020 Fantastic Zagreb Film Festival

Made with by DEMODE​​