SEDAM (25. godišnjica)

20.07.2020. /

 PONEDJELJAK /

 21:30h /

 Ljetna pozornica Tuškanac

ZEMLJA
SAD
GODINA
1995.
REDATELJ
David Fincher
ULOGE
Morgan Freeman, Brad Pitt, Kevin Spacey
ŽANR
triler, mystery, drama
Jezik:
-
TRAJANJE
127 min
ORIGINALNI NASLOV

SE7EN

“Sedam” (Se7en) je kriminalistički triler Davida Finchera iz 1995. snimljen prema scenariju Andrewa Kevina Walkera. Priča prati dvojicu detektiva, jednog koji se sprema u mirovinu (Morgan Freeman) i njegovog novog zamjenika (Brad Pitt), koji zajednički istražuju seriju ritualnih ubojstava inspriranih sa Sedam smrtnih grijeha. Komunikacija između likova, tmurna atmosfera radnje, kao i njena dinamika, iz minute u minutu drže nas na rubu sjedala dok čekamo tko će ovog puta pobijediti – zločin ili kazna.

Briljantni triler “Se7en” i danas se uz Demmejevo remek-djelo “Kad jaganjci utihnu” smatra najboljim filmom o serijskim ubojicama i jednim od vrhunaca kinematografije 90-tih koji je uz hvalospjeve kritike i obožavanje publike s punim pravom stekao kultni status. Ovaj mračni, uznemirujući, savršeno režirani triler Davidu Fincheru zacementirao je vječnu slavu, dokazao da je Brad Pitt veliki glumac, Morgan Freeman jedan od najkarizmatičnijih holivudskih faca, a Kevin Spacey ono nabolje što glumački svijet danas ima. E da, i pitanje “What’s in the box?” je nakon “Sedam” poprimilo posve drugu dimenziju.

BIO

Andrew David Leo Fincher (28. kolovoz 1962.) američki je filmski redatelj i redatelj glazbenih videospotova, posebno poznat po mračnim, stilskim trilerima, a njegov opus broji mnoge miljenike publike. Bio je nominiran za Oskara za najboljeg redatelja za romantične drame “Neobični slučaj Benjamina Buttona” (2008.) i “Društvena mreža” (2010.) za koji je osvojio Zlatni globus i BAFTA-u za najbolju režiju, a njegovo ime vežemo i uz “Sedam” (1995.), “Klub boraca” (1999.) i “Nestala” (2014.) te triler misterije “Zodiac” (2007.) i “Muškarci koji mrze žene” (2011.).