VREMEPLOV (60. godišnjica)

18.07.2020. /

 SUBOTA /

 19:00h /

 Kino Tuškanac

ZEMLJA
SAD
GODINA
1960.
REDATELJ
George Pal
ULOGE
Rod Taylor, Alan Young, Yvette Mimieux
ŽANR
SF, avantura, triler
Jezik:
-
TRAJANJE
103 min
ORIGINALNI NASLOV

THE TIME MACHINE

“The Time Machine” je američki science fiction film snimljen 1960., kao adaptacija istoimenog romana britanskog književnika H. G. Wellsa, u režiji Georgea Pala. Film je poznat kao jedno od prvih klasičnih ostvarenja žanra na temu putovanja kroz vrijeme, opisujući vremenske skokove u perspektivi sjećanja glavnog protagonista radnje. On tako biva svjedokom Prvog, Drugog i Trećeg svjetskog rata prije nego li ode u dalju budućnost u kojoj se čovječanstvo dijeli na bezazlene Eloe i čudovišne Morloke.

“Vremeplov” je postigao veliki uspjeh te je nagrađen Oscarom za specijalne efekte. Pal je imao namjeru snimiti nastavak, ali to nije uspio ostvariti do svoje smrti 1980. godine. Film je u međuvremenu dobio “neslužbeni” televizijski remake 1978. godine pod naslovom “Time After Time” 1979. godine, a godine 2002. još jednu solidnu verzij s Guyem Pearceom u glavnoj ulozi. Ni jedan od spomenutih filmova nije se približio imaginaciji, stilskom zanatstvu, redateljskom umijeću i fantastičnoj viziji Palove ekranizacije istoimena književna klasika H. G. Wellesa o vječno intrigantnom fenomenu o putovanju kroz vrijeme. Film koji i punih šest desetljeća nakon premijere uzbuđuje maštu svakog pravog filmofila posebna je poslastica gledati na velikom ekranu!

BIO

George Pal (rođen kao György Pál Marczincsak, 1908. –1980.) bio je cijenjeni američki filmski animator, producent i redatelj rodom iz Mađarske, najpoznatiji po nizu klasičnih science fiction ostvarenja 1950-ih i 1960-ih, značajnih po razvoj modernih specijalnih efekata.