VRTOGLAVICA

06.07.2018. /

 PETAK /

 21:15 /

 Ljetna pozornica Tuškanac

ZEMLJA
SAD
GODINA
1958
REDATELJ
Alfred Hitchcock
ULOGE
James Stewart, Kim Novak, Barbara Bel Geddes
ŽANR
Triler / Mystery / Romansa
Jezik:
-
TRAJANJE
128 min
ORIGINALNI NASLOV

Vertigo

SINOPSIS

Vrtoglavica je klasični psihološki triler iz 1958. u režiji Alfreda Hitchcocka, nastao kao više nego uspješna adaptacija francuskog romana D’entre les morts. Bivši policajac koji pati od intenzivnog straha od visina zapošljava se kako bi spriječio suprugu starog prijatelja da počini samoubojstvo, osnova je radnje – ali to nije sve. Ovo Hitchcockovo nemilosrdno, primamljivo remek-djelo nudi jedinstven uvid u redateljeve vlastite sklonosti i smatra se jednim od njegovih glavnih djela.

Vrtoglavica (Vertigo, 1958.) po mnogima najbolji film u povijesti kinematografije i ikonografsko remek-djela majstora napetosti i drame Alfreda Hitchcocka s nezaboravnim glumačkim ostvarenjima platinaste Kim Novak i holivudske legende Jamesa Stewarta. Klasik svih klasika i remek-djelo suspensa, drame i filmskog kolorita doživite u punoj dimenziji ne velikom platnu na otvaranju 8. izdanja Fantastic Zagreba 28. lipnja!

BIO

Sir Alfred Joseph Hitchcock, britanski filmski redatelj i pisac kriminalističkih i horor knjiga Majstor je u domeni kriminalističkog žanra. Slijedeći mnoge konvencije žanra, Hitchcock je u svojim trilerima nadišao standarde koji zadovoljavaju publiku, postigavši ujedno popularnost ravnu glumačkim zvijezdama. Postaje kultnim redateljem i svrstava se u red najvećih eksperimentatora filmskog izraza te je proglašen originalnim stilistom kojeg se često citira i imitira. Preciznost kadriranja u njegovim djelima dovedena je do savršenstva. Karakteristike su njegovih filmova sklonost montaži ili pokretima kamere, crni humor, ironija i cinizam, napetost i šok, izmjena komičnih i tragičnih elemenata, te atraktivna, uzbudljiva i napeta fabula kao maska za dublju, misaonu podlogu djela.

Sva prava pridržana 2020 Fantastic Zagreb Film Festival

Made with by DEMODE​​