DIVLJA HORDA

03.07.2019. /

 WEDNESDAY /

 19:00 /

 Tuškanac Cinema

COUNTRY
Meksiko / SAD
YEAR:
1969
DIRECTOR:
Sam Peckinpah
STARS
William Holden, Ernest Borgnine, Robert Ryan
GENRE:
Vestern
Language
-
DURATION:
135 min
ORIGINAL TITLE

THE WILD BUNCH

Godina je 1913. Stari “divlji Zapad” nestaje pred galopirajućim napretkom civilizacije, a među “žrtvama” se našla i banda odmetnika poznata kao “Divlja horda”. Nakon propalog pokušaja pljačke željezničke postaje, bježe u Meksiko, gdje im se pruža prilika obaviti posljednju pljačku prije nego objese šešir o klin i odu u povijest. Gledajući kako svijet koji su poznavali, i u njemu nešto značili, polako nestaje s dolaskom 20. stoljeća, odlučuju prihvatiti ponudu. No, stvari krenu nizbrdo i nađu se usred brutalno krvavog sukoba, oči u oči s neprijateljem. Svijet se mijenjao. Oni nisu. I pustinja se noću hladila, ali njihova srca nikada.

BIO

Sam Peckinpah, poznat i kao Mad Sam, kultnim je klasikom “Divlja horda” (1969.) na izuzetno krvav i tijelima zatrpan način na konačni počinak ispratio mit o Starom Zapadu. Film mu je zavrijedio još jedan nadimak – Bloody Sam. David Samuel Peckinpah rođen je 1925. u Fresnu, u Kaliforniji, kad je to još bio tihi uspavani gradić. Mladi je Sam bio pomalo vuk samotnjak, a na njega je najviše utjecao djed, koji je bio sudac, kongresmen i jedan od najboljih strijelaca Sierra Nevada. Nakon službe u marincima tijekom Drugog svjetskog rata, na fakultetu je završio dramu, a oko kazališta se počeo zanimati nakon selidbe u Los Angeles.

Radio je razne fizičke poslove, da bi uspio dobiti posao kod Dona Siegela, s kojim je radio i na “Invaziji tjelokradica” iz 1956., u kojem je i glumio. Nakon nekoliko filmova, upravo je “Major Dundee” iz 1965., s Charltonom Hestonom, svijetu otkrio njegovu “zapaljivu” prirodu. Tijekom posebno vrućeg dana na snimanju u Meksiku, uma pomućenog alkoholom i marihuanom, uspio je isprovocirati čak i inače mirnog Hestona, koji mu je zaprijetio da će ga probosti sabljom. Studio je Pecka odlučio maknuti s projekta, no upravo je Heston stao u njegovu obranu, ponudivši cijelu svoju plaću kako bi se pokrila šteta od mogućeg prekoračenja budžeta. Nažalost, studio je popustio, ali i prihvatio ponudu i Heston je film snimio besplatno. Uspio se posvađati i oko završnog cuta filma i izgubiti spor, zbog čega je film na kraju komercijalno propao.

Propao je i njegov drugi brak. Uspjeh “Divlje horde” dao mu je drugu priliku za nastavak karijere i izvukao ga kroz ’70-e. Nastavio se svađati sa svima s kojima je radio, optužen je za pretjeranu upotrebu nasilja, a posljednje djelo oko kojeg se stvarno dao bio je “Cross of Iron”, priča o njemačkoj jedinici na ruskom frontu. Peckinpah je živio s gasom do daske. Pio je kao manijak, zlostavljao si tijelo drogom, a producente i suradnike jezičinom. Na povratku iz Meksika, u prosincu 1984., otkazalo mu je srce i umro je u Kaliforniji, u 59. godini. Na okupljanju u njegovu čast nitko se nije čudio što je snimio samo 14 filmova, već što je, s obzirom kako ih je radio, snimio ijedan.