DINA – PJEŠĆANI PLANET

29.06.2014. /

 NEDJELJA /

 19:00 /

 Cinestar Zagreb

ZEMLJA
SAD
GODINA
1984
REDATELJ
David Lynch
ULOGE
Kyle MacLachlan, Virginia Madsen, Francesca Annis
ŽANR
Akcija / Avanturistički / SF
TRAJANJE
137 min
ORIGINALNI NASLOV

Dune

SINOPSIS

Te 1984. godine, kritika nije bila baš blagonaklona prema spektaklu “Dina“ Davida Lyncha, ekranizaciji kultnog ZF romana Franka Herberta. No, s vremenom je ta filmska priča, smještena u daleku budućnost na pustom planetu na kojem naizgled ne postoji ništa osim pijeska – postala klasikom. Osim nezaboravnih prizora pješčanih dina i divovskih crva, tu su začudni likovi koji izgovaraju neobične dijaloge, začin besmrtnosti, intergalaktička putovanja i tipično linčovska atmosfera. I naravno Kyle MacLachlan!


U dalekoj budućnosti, Car pošalje vojvodu i njegovu obitelj na pješčani planet s kojeg dolazi začin neophodan za međuzvjezdana putovanja. To čini kako bi ih uništio, no vojvodin sin uspijeva pobjeći i kreće u osvetu koristeći okoliš kao jedan od svojih oružja.

BIO

David Keith Lynch (Missoula, 20. siječnja 1946.) je američki filmaš, televizijski redatelj, vizualni umjetnik, glazbenik i glumac. Poznat po svojim nadrealnim filmovima, Lynch je razvio svoj jedinstveni vizualni stil, popularno nazvan “linčevski stil”, kojeg karakteriziraju snene scene i specijalni dizajn zvuka. Rođen u obitelji srednje klase u Missouli, državi Montana, Lynch je djetinjstvo proveo putujući SAD-om prije nego što je upisao studij slikarstva na Pennsylvania Academy of Fine Arts u Philadelphiji gdje se i započeo baviti produkcijom kratkih filmova. Odlučivši se u potpunosti posvetiti tom mediju, preselio se u Los Angeles gdje je producirao svoj prvi film, nadrealni horor Eraserhead (1977.). Nakon što je film postigao kultni status, Lynchu je ponuđena režija filma Čovjek-slon (1980.) koji mu je donio veliki uspjeh i proboj. Nakon toga je snimio dva filma za produkcijsku kuću De Laurentiis Entertainment Group: znanstveno-fantastični ep Dina (1984.), koji je bio kritički i komercijalni neuspjeh, te neo-noir kriminalistički film Plavi baršun (1986.), koji je pobrao hvalospjeve filmske kritike.


Početkom 90-tih godina prošlog stoljeća, zajedno s Markom Frostom, kreirao je iznimno popularnu, misterioznu televizijsku seriju Twin Peaks (1990. – 1991.), a nakon nje je snimio i prequel u obliku filma Twin Peaks: Vatro hodaj sa mnom (1992.), zatim film ceste Divlji u srcu (1990.) i obiteljski film Prava priča (1999). Ipak, nije odustao od snimanja nadrealnih filmova pa je tako snimio Izgubljenu autocestu (1997.), Mulholland Drive (2001.) i Unutarnje carstvo (2006). U međuvremenu je objeručke prihvatio Internet kao novi medij pa je producirao nekoliko web serija, kao što su animirani Dumbland (2002.) i nadrealni sitcom Rabbits (2002.).


Tijekom svoje karijere, Lynch je zaradio tri nominacije za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg redatelja te jednu u kategoriji najboljeg scenarija. Dva puta je osvojio francuskog Césara za najbolji strani film, kao i Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu te počasnu nagradu za životno postignuće na filmskom festivalu u Veneciji. Francuska vlada dodijelila mu je Legion of Honor, najveće priznanje koje jedan građanin može dobiti, a te iste godine (2007.) The Guardian ga je opisao kao “najvažnijeg redatelja ove ere”. Allmovie proglasio ga je “renesansnim čovjekom modernog američkog filmskog stvar. 

Sva prava pridržana 2020 Fantastic Zagreb Film Festival

Made with by DEMODE​​