DINA PJEŠČANI PLANET

28.06.2019. /

 PETAK /

 21:50 /

 Ljetna pozornica Tuškanac

ZEMLJA
Meksiko / SAD
GODINA
1984
REDATELJ
David Lynch
ULOGE
Kyle MacLachlan, Virginia Madsen, Francesca Annis
ŽANR
-
TRAJANJE
-
ORIGINALNI NASLOV

DUNE

SINOPSIS

Daleke godine 10191., svi su planeti poznatog svemira pod vladavinom cara Shaddama IV. Najvrjednija roba u svemiru je tvar zvana začin “melange”, za koju se vjeruje da produžuje život i širi svijest onoga tko je konzumira, a navodno služi i za trenutno putovanje nevjerojatnim udaljenostima svemira, bez kretanja.

“Začin” se može naći samo na pustinjskom planetu Arrakisu, poznatijem kao Dina, gdje obitava tajanstveni narod Fremena, koji iščekuju ispunjenje proročanstva o čovjeku koji će ih jednoga dana povesti u slobodu.

Vojvodin sin, Paul Atreides, nađe se usred borbe za oslobođenje planeta od careve željezne šake, nakon što mu ubiju oca. Sudbina cijelog naroda leži na njegovim leđima.

BIO

David Lynch rođen je 1946. u Missouli, država Montana, u malenom američkom gradiću kakvi su nam poznati iz njegovih filmova. Djetinjstvo je proveo seljakajući se po Americi, ovisno o tome gdje je njegov otac znanstvenik dobio posao.

Upravo takvo rano životno iskustvo, uz pohađanje umjetničke škole u naročito nasilnom i siromašnom dijelu Philadelphije, inspiriralo ga je na eksperimentalni “body horror” film “Eraserhead” iz 1977., koji je u početku umalo proglašen preporemećenim za prikazivanje. Na krilima nevjerojatnog uspjeha “The Elephant Mana” iz 1980., kojeg su podjednako hvalili i kritičari i publika, snimljen je “Dune” (1984.), koji je pak ispao užasno skupa komercijalna katastrofa. Ipak, Lynch se obožavateljima iskupio klasikom “Blue Velvet” (1986.), njegovim najoriginalnijim djelom od početka karijere.

Najveći broj zagriženih obožavatelja osvojio je fenomenalnom i potpuno nadrealnom TV serijom “Twin Peaks” (1990.), koja je pomogla pozicionirati ga kao jednog od samo nekoliko živućih filmaša koji kao glavna kreativna sila u svojim filmovima i dalje krše sve kinematografske konvencije.

Njegovi su filmovi neprekidno razvijanje ideala da film, koji predstavlja isječak iz života, treba biti kompleksan i, ponekad, jednostavno neobjašnjiv. Zahvaljujući Lynchevoj odlučnoj inovaciji i stvaranju predivno zbunjujućih filmova, zauvijek će ostati, ako već ne jedan od najvećih, a onda zasigurno jedan od najoriginalnijih redatelja.

Sva prava pridržana 2020 Fantastic Zagreb Film Festival

Made with by DEMODE​​