DIVLJA HORDA

03.07.2019. /

 SRIJEDA /

 19:00 /

 Kino Tuškanac

ZEMLJA
Meksiko / SAD
GODINA
1969
REDATELJ
Sam Peckinpah
ULOGE
William Holden, Ernest Borgnine, Robert Ryan
ŽANR
Vestern
TRAJANJE
135 min
ORIGINALNI NASLOV

THE WILD BUNCH

SINOPSIS

Godina je 1913. Stari “divlji Zapad” nestaje pred galopirajućim napretkom civilizacije, a među “žrtvama” se našla i banda odmetnika poznata kao “Divlja horda”. Nakon propalog pokušaja pljačke željezničke postaje, bježe u Meksiko, gdje im se pruža prilika obaviti posljednju pljačku prije nego objese šešir o klin i odu u povijest. Gledajući kako svijet koji su poznavali, i u njemu nešto značili, polako nestaje s dolaskom 20. stoljeća, odlučuju prihvatiti ponudu. No, stvari krenu nizbrdo i nađu se usred brutalno krvavog sukoba, oči u oči s neprijateljem. Svijet se mijenjao. Oni nisu. I pustinja se noću hladila, ali njihova srca nikada.

BIO

Sam Peckinpah, poznat i kao Mad Sam, kultnim je klasikom “Divlja horda” (1969.) na izuzetno krvav i tijelima zatrpan način na konačni počinak ispratio mit o Starom Zapadu. Film mu je zavrijedio još jedan nadimak – Bloody Sam. David Samuel Peckinpah rođen je 1925. u Fresnu, u Kaliforniji, kad je to još bio tihi uspavani gradić. Mladi je Sam bio pomalo vuk samotnjak, a na njega je najviše utjecao djed, koji je bio sudac, kongresmen i jedan od najboljih strijelaca Sierra Nevada. Nakon službe u marincima tijekom Drugog svjetskog rata, na fakultetu je završio dramu, a oko kazališta se počeo zanimati nakon selidbe u Los Angeles.

Radio je razne fizičke poslove, da bi uspio dobiti posao kod Dona Siegela, s kojim je radio i na “Invaziji tjelokradica” iz 1956., u kojem je i glumio. Nakon nekoliko filmova, upravo je “Major Dundee” iz 1965., s Charltonom Hestonom, svijetu otkrio njegovu “zapaljivu” prirodu. Tijekom posebno vrućeg dana na snimanju u Meksiku, uma pomućenog alkoholom i marihuanom, uspio je isprovocirati čak i inače mirnog Hestona, koji mu je zaprijetio da će ga probosti sabljom. Studio je Pecka odlučio maknuti s projekta, no upravo je Heston stao u njegovu obranu, ponudivši cijelu svoju plaću kako bi se pokrila šteta od mogućeg prekoračenja budžeta. Nažalost, studio je popustio, ali i prihvatio ponudu i Heston je film snimio besplatno. Uspio se posvađati i oko završnog cuta filma i izgubiti spor, zbog čega je film na kraju komercijalno propao.

Propao je i njegov drugi brak. Uspjeh “Divlje horde” dao mu je drugu priliku za nastavak karijere i izvukao ga kroz ’70-e. Nastavio se svađati sa svima s kojima je radio, optužen je za pretjeranu upotrebu nasilja, a posljednje djelo oko kojeg se stvarno dao bio je “Cross of Iron”, priča o njemačkoj jedinici na ruskom frontu. Peckinpah je živio s gasom do daske. Pio je kao manijak, zlostavljao si tijelo drogom, a producente i suradnike jezičinom. Na povratku iz Meksika, u prosincu 1984., otkazalo mu je srce i umro je u Kaliforniji, u 59. godini. Na okupljanju u njegovu čast nitko se nije čudio što je snimio samo 14 filmova, već što je, s obzirom kako ih je radio, snimio ijedan.

Sva prava pridržana 2020 Fantastic Zagreb Film Festival

Made with by DEMODE​​