DIVLJI PLANET

17.07.2020. /

 PETAK /

 18:45h /

 Kino Tuškanac

ZEMLJA
Francuska, Čehoslovačka
GODINA
1973.
REDATELJ
René Laloux
ULOGE
Barry Bostwick, Jennifer Drake, Eric Baugin
ŽANR
SF, animacija
TRAJANJE
73 min
ORIGINALNI NASLOV

LA PLANETE SAUVAGE / FANTASTIC PLANET

SINOPSIS

“Divlji planet” je animirani SF film iz 1973. redatelja Renéa Lalouxa, nastao iz pera Lalouxa i Rolanda Topora. Topor je također dovršio dizajn filma i animirao ga je u studiju Jiří Trnka u Pragu.
Ovaj animirani filmski klasik koji je stekao kultni status fantastično je nadrealno putovanje u svijet halucinacije i okrutnosti koji istovremeno obiluje maštovitom i toplom animacijom iznimne ljepote kroz prizmu snolikog hipnotičkog vizualnog spektakla. Priča je to o dalekom planetu Ygamu, gdje visoko razvijeni androidi Draagsi dominiraju nad malim humaonidima Omsima koje smatraju životinjama. No Omsi žele slobodu i kreću u njezino osvajanje. Film progovara o vječnom pitanju slobode i prava na jednakost i otvoren je za razne interpretacije brišući razliku između egzistencijalnih okvira čovjeka i životinje.

RAZGOVOR PRIJE PROJEKCIJE!

Jedan sasvim slučajni susret režisera Renea Lalouxa i nadrealnog slikara Rolanda Topora (koji je s Jodorowskym i Arrabalom začeo Mouvement panique) rezultirat će ekranizacijom romana “Oms en Serie” (1957.) Stefana Wula kao animiranog filma “La Planete Sauvage”/”Fantastic Planet”. Tko su bili Laloux, Topor i Wul, o kakvom je romanu riječ i kako je došlo do stvaranja kultnog animiranog filma možete saznati u razgovoru prije projekcije filma na kojem će sudjelovati filmolog Silvestar Mileta i Davorin Horak, urednik u nakladničkoj kući Hangar 7 koja je nedavno objavila Wulov roman “Fantastični planet” u sklopu europskog projekta “Spekulativna fikcija – prošlost, sadašnjost, budućnost”.

BIO

René Laloux (1929. – 2004.) francuski je animator i redatelj rođen u Parizu. Nakon studija umjetnosti neko je vrijeme radio u oglašavanju, no uskoro je počeo raditi u psihijatrijskoj ustanovi gdje je krenuo eksperimentirati s animacijom uz pomoć pripravnika ustanove. U istoj je ustanovi nastao njegov film “Les Dents du Singe”, u suradnji sa studiom Paula Grimaulta i po scenariju napisanom od strane internista ustanove. U svom stvaranju često je surađivao s Rolandom Toporom s kojim je napravio tri filma među kojima i svoj najpoznatiji, dugometražni animirani “La Planète Sauvage”.

Sva prava pridržana 2020 Fantastic Zagreb Film Festival

Made with by DEMODE​​