GOLI U SEDLU

07.07.2019. /

 NEDJELJA /

 21:30 /

 Ljetna pozornica Tuškanac

ZEMLJA
SAD
GODINA
1969
REDATELJ
Dennis Hopper
ULOGE
Peter Fonda, Dennis Hopper, Jack Nicholson
ŽANR
Film ceste
TRAJANJE
95 min
ORIGINALNI NASLOV

EASY RIDER

SINOPSIS

Dva mlada hippie bikera, Wyatt i Billy, odluče prodati nešto droge, strpati lovu u tankove motora i dati gas iz Kalifornije. Dugim cestama ravnica i pustinja Amerike bacaju se na road-trip otkrivenja smisla vlastitog života.

Putem prema New Orleansu susreću se sa zadrtošću i mržnjom kojima su ispunjeni zabačeni gradići kojima prolaze. U njima nema mjesta za drugačije, jedini način je “njihov način”, a svi drugi su vrijedni samo prijezira. I straha. Konformizam je hit dana, budi kao svi ili se goni.

Ipak, tu i tamo nailaze i na one koji se pokušavaju izboriti za svoj alternativni životni stil, koliko god im sudbina bila neizvjesna. Siromaštvo, loši “tripovi” zbog kojih i LSD gubi čari – čini se da je samo smrt izlaz prema potpunoj slobodi. I onda se pojavljuje on, čovjek koji svojim idejama spaja realnost i naivni idealizam njihovog stila života.

BIO

Nevjerojatna, više od pet desetljeća duga karijera Dennisa Hoppera zapisala ga je u filmske anale kao multi-talentiranog i prilično nekonvencionalnog glumca/redatelja. Mnogi su ga smatrali pravim primjerom “enfant terriblea” Hollywooda.

Zanimanje za glumu pokazao je još kao tinejdžer i ubrzo je osvojio velik broj televizijskih serija ‘50-ih. Prvu je filmsku ulogu dobio u “Johnny Guitar” (1954.), nakon čega je nanizao impresivne “Buntovnik bez razloga” (1955.), “Div” (1956.) i “Obračun kod O.K. Corrala” (1957.). Hopper se brzo sprijateljio s Jamesom Deanom i jako se teško suočio s njegovom smrti 1955.

Tijekom rane 1969., Hopper, Peter Fonda i pisac Terry Southern, napisali su scenarij za kontrakulturni “film ceste” i nekako uspjeli skrpati 400.000 dolara. Te godine rođen je “Easy Rider”, s Hopperom kao redateljem i glumcem, uz kolege Fondu i mladog Jacka Nicholsona. Film je doživio nevjerojatan uspjeh, prvenstveno kod mladih i antiestablišment kulture tog vremena. Izmijenio je Hollywood gotovo preko noći.

Hopper je priznao da je tijekom ‘70-ih ozbiljno zloupotrebljavao i legalne i ilegalne supstance, što je dovelo do pada u kvaliteti njegovog rada. Izvukao se rehabilitacijom, a u međuvremenu je uspio upasti u klasike poput “Apokalipsa sada” (1979.) i Lynchev jeziv i erotski “Plavi baršun” (1986.). Mlađa publika će ga pamtiti po opasnoj gradskoj jurnjavi u “Brzini” (1994.).

Hopper je ujedno bio i vješt fotograf, slikar i kolekcionar. Umro je od raka prostate 29. svibnja 2010., ni dva tjedna nakon 74. rođendana. Rođen je 17. svibnja 1936., u Dodge Cityju u Kanzasu.

Sva prava pridržana 2020 Fantastic Zagreb Film Festival

Made with by DEMODE​​