DINA – PJEŠĆANI PLANET

29.06.2014. /

 NEDJELJA /

 19:00 /

 Cinestar Zagreb

ZEMLJA
SAD
GODINA
1984
REDATELJ
David Lynch
ULOGE
Kyle MacLachlan, Virginia Madsen, Francesca Annis
ŽANR
Akcija / Avanturistički / SF
Jezik:
-
TRAJANJE
137 min
ORIGINALNI NASLOV

Dune

Te 1984. godine, kritika nije bila baš blagonaklona prema spektaklu “Dina“ Davida Lyncha, ekranizaciji kultnog ZF romana Franka Herberta. No, s vremenom je ta filmska priča, smještena u daleku budućnost na pustom planetu na kojem naizgled ne postoji ništa osim pijeska – postala klasikom. Osim nezaboravnih prizora pješčanih dina i divovskih crva, tu su začudni likovi koji izgovaraju neobične dijaloge, začin besmrtnosti, intergalaktička putovanja i tipično linčovska atmosfera. I naravno Kyle MacLachlan!


U dalekoj budućnosti, Car pošalje vojvodu i njegovu obitelj na pješčani planet s kojeg dolazi začin neophodan za međuzvjezdana putovanja. To čini kako bi ih uništio, no vojvodin sin uspijeva pobjeći i kreće u osvetu koristeći okoliš kao jedan od svojih oružja.

BIO

David Keith Lynch (Missoula, 20. siječnja 1946.) je američki filmaš, televizijski redatelj, vizualni umjetnik, glazbenik i glumac. Poznat po svojim nadrealnim filmovima, Lynch je razvio svoj jedinstveni vizualni stil, popularno nazvan “linčevski stil”, kojeg karakteriziraju snene scene i specijalni dizajn zvuka. Rođen u obitelji srednje klase u Missouli, državi Montana, Lynch je djetinjstvo proveo putujući SAD-om prije nego što je upisao studij slikarstva na Pennsylvania Academy of Fine Arts u Philadelphiji gdje se i započeo baviti produkcijom kratkih filmova. Odlučivši se u potpunosti posvetiti tom mediju, preselio se u Los Angeles gdje je producirao svoj prvi film, nadrealni horor Eraserhead (1977.). Nakon što je film postigao kultni status, Lynchu je ponuđena režija filma Čovjek-slon (1980.) koji mu je donio veliki uspjeh i proboj. Nakon toga je snimio dva filma za produkcijsku kuću De Laurentiis Entertainment Group: znanstveno-fantastični ep Dina (1984.), koji je bio kritički i komercijalni neuspjeh, te neo-noir kriminalistički film Plavi baršun (1986.), koji je pobrao hvalospjeve filmske kritike.


Početkom 90-tih godina prošlog stoljeća, zajedno s Markom Frostom, kreirao je iznimno popularnu, misterioznu televizijsku seriju Twin Peaks (1990. – 1991.), a nakon nje je snimio i prequel u obliku filma Twin Peaks: Vatro hodaj sa mnom (1992.), zatim film ceste Divlji u srcu (1990.) i obiteljski film Prava priča (1999). Ipak, nije odustao od snimanja nadrealnih filmova pa je tako snimio Izgubljenu autocestu (1997.), Mulholland Drive (2001.) i Unutarnje carstvo (2006). U međuvremenu je objeručke prihvatio Internet kao novi medij pa je producirao nekoliko web serija, kao što su animirani Dumbland (2002.) i nadrealni sitcom Rabbits (2002.).


Tijekom svoje karijere, Lynch je zaradio tri nominacije za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg redatelja te jednu u kategoriji najboljeg scenarija. Dva puta je osvojio francuskog Césara za najbolji strani film, kao i Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu te počasnu nagradu za životno postignuće na filmskom festivalu u Veneciji. Francuska vlada dodijelila mu je Legion of Honor, najveće priznanje koje jedan građanin može dobiti, a te iste godine (2007.) The Guardian ga je opisao kao “najvažnijeg redatelja ove ere”. Allmovie proglasio ga je “renesansnim čovjekom modernog američkog filmskog stvar.