RITAM ZLOČINA

03.07.2011. /

 NEDJELJA /

 20:30 /

 Dvorana Muller, Kino Europa

ZEMLJA
Jugoslavija
GODINA
1981
REDATELJ
Zoran Tadić
ULOGE
vica Vidović, Fabijan Šovagović, Božidarka Frait, Dragutin Klobučar, Zdenka Trach
ŽANR
Drama / Kriminalistički / Horor
Jezik:
-
TRAJANJE
89 min
ORIGINALNI NASLOV

Ritam zločina

Ivica uzima kao podstanara u svoju kućicu na zagrebačkom Trnju, koja će uskoro biti srušena, čudnog sredovječnog muškarca Fabijana, zaokupljenog statističkim proračunima. Fabijan tvrdi da postoji pra-vilan ritam događanja zločina i dokazuje to konkretnim primjerima te mu Ivica, koji istovremeno obnavlja odnos međusobne naklonosti sa starom ljubavi Zdenkom, sve više vjeruje. Kad se ne dogodi stati-stički predviđen zločin, Fabijan postaje zabrinut…

‘Ritam zločina’ prvi je cjelovečernji igrani film Zorana Tadića, slav-nog hrvatskog režisera. Nastao je na motivima pripovijetke ‘Dobri duh Zagreba’ te romanu ‘Stroj za maglu’, djelima jednog od naših naj-čitanijih pisaca, Pavla Pavličića.

BIO

Zoran Tadić izrastao je u najzanimljivijeg i od kritike najcjenjenijeg hrvatskog autora 80-ih godina. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu; u to vrijeme (šezdese-te godine) postaje istaknutim predstavnikom takozvanih hičkokovaca, kritičarskog kruga koji je afirmirao teoriju autora, ali i sklonost žanrovskom filmu. Sedamdesetih jedan je od vodećih autora dokumentarnog filma u Jugoslaviji. Na igranom filmu debitira impresivnom triler-dramom metafizičke intonacije ‘Ritam zločina’, po ve-ćini kritičara jednim od najboljih hrvatskih filmova svih vremena. I ostatak njegova igranofilmskog opusa slično je intoniran – riječ je o tzv. protožanrovskim filmovima povremene metafizičke sugestije i redovnog društveno-kritičkog usmjerenja.